Na Israel Trail-u

Juli 27, 2011

Srpanj, 26. 2011.

„Gdje ćemo prenoćiti? Koliko je težak ruksak? Koliko novca imate uza se? Koliko kilometara hodate svakodnevno? Gdje i što jedete?“ Ova pitanja postavili su nam zainteresirani učenici dok smo se penjali na brdo Tabor. Kad se na jesen opet vratimo u Švicarsku, veselit će nas i spremni smo u školama, zajednicama i ostalim mjestima govoriti o našim iskustvima. I mi smo profitirali zbog izvještaja i iskustava drugih. Kad smo u Izraelu prvi put susreli divlje svinje, naše je srce ipak lupalo nešto brže. Sjetili smo se knjige Judy Pex. Zajedno sa svojim mužem hodala je 940 km dugi „Schwil“ od Elata na jugu do libanonske granice na sjeveru, i pri tome svoje dojmove zapisala. Kasnije je njezin putni dnevnik prevela Ingeborg Beyeler-Blum (njemački naslov: „Der Israel Trail“). Tu Judy između ostalog spominje da divlje svinje napadaju i ljude. Nakon što su nakostrušene životinje isti dan od nas pobjegle barem pet puta na različitim mjestima, navečer smo u prirodi bezbrižno postavili naš šator. Noću smo ipak, oko pola dva čuli kako je jedna divlja svinja dotrčala do našeg šatora i njuškajući stajala blizu. Hanspeter je osvjetlio džepnom svjetiljkom i životinja se već udaljila. Kratko nakon toga je druga htjela znati tko se to usudio spavati pod vedrim nebom.

Par dana ranije smo nakon našeg posjeta Banisu (video) susreli dvije mlade žene koje su htjele početi „Israel Trail“. „Smijemo li hodati s vama?“ pitale su u kibucu. „Mogli bismo prespavati ovdje na igralištu i krenuti tek u jutro“, bila im je ideja. „Mi bismo još radije iskoristili hladniju večer i krenuli odmah“, odgovorili smo. Tako je došlo do toga da smo navečer nakon šest sati krenuli zajedno s Yaarom i Reut. Sljedećeg dana smo morali nešto promijeniti rutu jer je Reut ponestalo vode. Sada možemo razumjeti zašto na rubu parka prirode uvijek stoji upozorenje da se po osobi treba uzeti najmanje 3 ili 5 litara vode. Čuli smo od drugih pješaka da su na jugu nosili do 8 litara vode.

Prirodni putevi na sjeveru su svako malo dosta trnoviti, ali prelijepi (video). Ponekad smo jedva napredovali jer je na rubu puta bilo stalno nešto čemu smo se divili. Upravo na tom dijelu puta gdje se preklapaju „Israel Trail“ i „Jesus Trail“ jedva smo se mogli nasititi pogleda na dugu na brdu Arbel (video). Drugi put smo gledali kako se jedna zarolana stonoga budi u jutro i polako pokreće svoje mnogobrojne noge. Jedinstveno! Sretni smo što se moramo brinuti samo za dvije noge! Na prvoj dionici puta smo se raspitali kod nekih pješaka u kojim cipelama su prolazili dionicu od Elata do sjevera. Izgleda da su se dobre pokazale dobre cipele za planinarenje. Na dionici koja je sada iza nas, većinom je bila prednost što su naše cipele vodonepropusne. Ipak, na višim temperaturama u Izraelu u njima se znojimo više nego što bismo htjeli. Umjesto da se upustimo u novi eksperiment sa sandalama ili novim cipelama, odlučili smo se radije svakih sat vremena i dalje mijenjati čarape. Do sada smo s tim sasvim dobro izlazili na kraj. Prošli tjedan su nam se noge ipak malo odmorile jer smo u gositionici Beit Yedidia u Haifi uzeli „turističku pauzu“. Autom smo na sjeveru posjetili još neka mjesta koja su zanimljiva iz Biblije, a također i jedan bračni par koji je na poseban način doživio Božju zaštitu (video). Selo Nazaret nas je jako fasciniralo, jer se tamo uživo prikazuje kako se živjelo i radilo u Isusovo doba (video).

Za nas je takođe bilo napeto kad smo točno na isti dan kada smo krenuli iz Basela deset mjeseci ranije, ugledali Kanu koja je blizu Nazareta. Tamo je Isus za vrijeme jednog vjenčanja učinio svoje prvo čudo i pretvorio vodu u vino. Sjećamo se mnogobrojnih čuda koja smo doživjeli prije i za vrijeme našeg putovanja. Prije puta su nam točno u pravo vrijeme Marianne i Werner posudili svoj auto, Christine, Katja i Rahel su nam cijeli dan pomagali čistiti i pakirati, i Fredi, Walter i Marianne kao i drugi su transportirali naš namještaj. Popis imena mnogih pomagača ispunio bi par stranica. Jedan stol smo darovali Landlilheim (domu) u Baselu. U zamjenu za to smo smjeli prespavati kod njih zadnju noć prije putovanja. Annemarie se oduševljava takvim „poslovima razmjene“. Jedan ručak za pomoć u čišćenju, šišanje u zamjenu za čuvanje djece ili sat nastave za buket cvijeća. Jedna sestra u Ländliheimu nam je nakon našeg noćenja javila da će biti prva koja će kupiti knjigu ako je napišemo. Iako su nas svako toliko ohrabrivali da napišemo knjigu, tu smo misao gurali od sebe. Čak je i jedan izdavačka kuća već slala tri ponude, ali ipak želimo završiti naše putovanje i tek onda odlučiti trebamo li se upustiti u jedan „projekt s knjigom“ ili ne. Za vrijeme penjanja na najviše brdo na koje smo se u Izraelu morali popeti, javila nam se ideja kako želimo predstaviti ovaj projekt. Posebno je bilo što smo taj trenutak bili prekriveni oblakom. Na sjeveru bi to značilo da za vrijeme ovog godišnjeg doba ne možemo računati s više oblaka, ali nam je Bog ipak, točno za vrijeme našeg uspona, darovao jedan oblak. Njegov timing je jedinstven!

To smo doživjeli i s jednim pozivom koji nam je poslan prije nekoliko mjeseci, a vezan je za 20-godišnjicu postojanja Karmel-zajednice u Haifi. Jedva smo i sami mogli vjerovati da smo najvišu točku na Karmelu dosegi upravo to popodne prije velike fešte. Interesantno je da smo za vrijeme svečanosti na Karmelu (video) sjedili direktno iza jedne Švicarke čija je želja srca bila razgovrati s nekim o vjeri na svome maternjem jeziku. Bogu ništa nije nemoguće.

U ponedjeljak u jutro ćemo opet krenuti na Karmel, i započeti zadnju dionicu puta. S vama želimo podijeliti sljedeće stihove iz Psalma 92 koji su čitani za vrijeme svečanosti na Karmelu: Dobro je slaviti Gospodina, pjevati imenu tvome, Svevišnji. Gospodine, kako su silna tvoja djela!

Hanspeter i Annemarie

P.S. Tko bi se veselio razglednici iz Jeruzalema, moža nam i bez komentara svoju adresu poslati e-mailom: Obrist@BaselJerusalem.info

Homepage: www.BaselJerusalem.info

Video: http://www.youtube.com/user/BaselJerusalem?feature=mhum#g/u

Fotografije: http://www.flickr.com/photos/obrist-impulse

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: