Skretanje do Patmosa

März 31, 2011

Prije nekoliko dana nas je dosegla ova vijest: „Moram vam saopćiti da ste veliki dijelom krivi zbog moje odluke da „u visokoj starosti“ naučim baratati kompjuterom! Osnovni tečaj je već iza mene, a u svibnju počinje tečaj interneta. Nisam nikad ni pomišljala da to pričinjava toliku radost! Sada već mogu gledati vašu stranicu, i to me strašno veseli!“ Starije žene nas ponekad zadive. Prije našeg putovanja je npr. jedna 100-godišnjakinja koju je Annemarie redovito posjećivala, izrazila je posebnu želju: „Bi li mi, molim vas, mogli pročitati posljednju knjigu u Bibliji, Otkrivenje?“ Annemarie joj je rado ispunila ovu želju i prilikom svake posjete pročitala nekoliko stihova. Osim toga, Annemarie je sama sebi za ohrabrenje često čitala poglavlja 4 i 5.

I sada smo stvarno na našem putovanju završili na mjestu na kojem je apostol Ivan pisao ovaj tekst (video). U turističkoj brošuri stoji: „Godine 95 n.Kr. ljubljenog Isusovog učenika, Ivana, car Domicijan je poslao u progonstvo na Patmos. Tijekom svog boravka na Patmosu Bog šalje Ivanu više vizija u kojima mu pokazuje kraj svijeta. Ova Božanska poruka, Otkrivenje, danas je dio Novog zavjeta. Iako je Otkrivenje teško za razumjeti, ipak se radi o poruci koja daje nadu, kršćanima proriče pobjedu nad zlom i navještava novi svijet.“ Na putu do Jeruzalema smo sada na mjestu gdje je Ivan pisao o novom Jeruzalemu (Otkrivenje 21 i 22). To nas posebno dira.

Dirljiva su također bila i mnoga mjesta i ljudi koje smo susretali u posljednje vrijeme. Jednom se jedan auto okrenuo i stao pored nas. Vozač se raspitao da li i mi putujemo za Filadelfiju (video). „Da, mi posjećujemo mjesta koja se spominju u Bibliji. Pružio nam je pola kruha, ispričao kako potječe iz Brazila i također posjećuje gradove iz Otkrivenja 2 i 3. Na našoj vizitki smo mu pokazali naš put od Bazela do Jeruzalema. „Jeste li vi kršćani?“, upitao je. Na naše „Da“ dao nam je još jednu jabuku, poželio nam sretan put, okrenuo auto i otprašio.

Čuđenje druge vrste doživjeli smo u Laodiceji (video). Tako su pomoću dizalice opet slagali veliko kamenje jedno na drugo kako bi pokazali kako je grad ranije izgledao. Nešto posebno je također da se od tamo direktno vide velike naslage vapnenca bivšeg grada Hijerapolisa, danas Pamukkale (video). Prije se topla izvorska voda iz Hijerapolisa vodila do Laodiceje, te pomiješana sa specijalnim korjenom mogla crne tkanine bojati u purpur. Hijerapolis je u spomenut u poslanici Kološanima. Posjetili smo i grad Kolos, a na tom malu brdu nas je dočekalo samo jedno malo iznenađenje (video).

U gradu Efezu (video) s njegovim grandioznim iskopinama susreli smo drugi ekstrem. Dojmljiva je Marijina crkva jer se tamo 431. n.Kr. održao koncil u Efezu. Tamo je bilo raspravljano kako treba razumjeti Isusovu izjavu da je jedno s Ocem. Nedaleko od ovih iskopina u Selcuku se nalazi Ivanov grob koji je na otoku Patmosu pisao Otkrivenje. Samo par stotina metara odatle Doris i Mihail vode jedan kafić (video). Tamo smo uživali u predivnom švisarskom jelu, rösti. U nedjelju smo s njima otputovali u Izmir (video). Grad u kojem smo sudjelovali na jednom bogoslužju prije se zvao Smirna. Onda nam je u Miletu, na putu za Patmos, teško pao rastanak od jedinstvenog žabljeg koncerta (video).

Posljednjih tjedana nije nam nedostajalo raznolikosti. Sada se pred nama nalazi Gotthard, druga točka po visini na našem putovanju (1460m). Prije nego krenemo putom prema Antaliji, prvo vozimo trajektom za Bodrum, onda za Efez i konačno za Denizli, gdje je počelo naše skretanje na otoke.

Iznova ojačani i iznutra bogato obdareni izletom do Patmosa pozdravljaju vas

Hanspeter und Annemarie

Homepage: http://www.BaselJerusalem.info

Fotos: http://baseljerusalem.wordpress.com/category/fotos/

Videos: http://www.youtube.com/user/BaselJerusalem?feature=mhum#g/u

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: