Prelazak granice po mjeri

Februar 23, 2011

Zašto carinici stalno sa sobom nose metar na sklapanje? Annemarie je morala ovo pitanje rješiti prije izlaska iz Grčke. Prilikom izlaska htjela je vidjeti je li taj metar potreban i pri ulasku u Tursku. Ali, dotle nije ni došlo. Taj dan je neuobičajeno, prije polaska, otvorila mailove i našla interesantnu vijest od Jeremya. Upoznali smo ga u Crnoj Gori, na njegovom putu do Istanbula. Već smo bili za to čuli, ali i on nam je ispričao kako su ga napali i okrali u Grčkoj. Opisani dio već je bio iza nas, i bili smo zahvalni jer smo toga bili pošteđeni. Osim toga, Jeremy je pisao da je kako prije, tako i sada, nemoguće ući u Tursku pješice. Uputa nas je taman pravovremeno dostigla. Saznali da to ne trebamo niti pokušavati. Molili smo se da nas uzme vozač spreman pomoći, i krenuli na put. Na putu smo uočili da samo malo automobila vozi u pravcu Turske, a neka od njih bila su puna do posljednjeg mjesta. Kad smo stigli na granicu ugledali smo auto kamp kućicu s talijanskim registracijama. “To bi bila mogućnost, ali ja obavezno moram do toaleta”, rekal je Annemarie. Kad se vratila, taj auto je stajao direkt kod grčke kontrole putovnica. Brzo smo stavili ruksake na ramena I požurili. Kako Hanspeter ne zna talijanski, Annemarie se pokušala sporazumjeti sa suvozačicom.: „Hallo, imamo pitanje. Mi bismo isto htjeli u Tursku, ali nam nije dozvoljeno pješice proći kroz zatvorenu zonu. Bi li nas možda mogli povesti?“ Izgleda da je vozač slušao, jer je, kad je preuzimao putovnice, upitao je li to istina. „Zabranjeno je granicu preći pješice“, ovaj je potvrdio. Sad su oboje bili spremni uzeti nas. Brzo je Hanspeter službeniku dao i naše putovnice, i par minuta kasnije već smo stajali na turskom tlu. Jedva za povjerovati da smo se u Tursku uvezli u vozilu o kojem svako toliko sanjamo.

Naša bijela ovca smjela je ući bez putovnice. U novoj zemlji će se sigurno dobro osjećati, jer je sve puno stada ovaca. Jednom smo stajali na rubu ceste i istovremeno mogli vidjeti sedam različitih stada. Naša ovca ima više značenja. Jedno od njih je da 24 sata na dan imamo vjernog pastira. „Ja sam pastir dobri. Moje ovce slušaju moj glas, ja ih poznajem i one idu za mnom, i ja im dajem vječni život“, rekao je Isus. Riječi iz Biblije (Ivan 10,11.27.28) uvijek nas ohrabruju i daju nam snagu –  iako pred nama stoji izazovna dionica. Ovaj tjedan u tri dana trebamo preći više od 100 km. Zahvaljujući gradilištu od 32 km jedan cijeli dan smo mogli bez automobila, potpuno sami, prolaziti novoizgrađenom cestom. Sljedeći dan nas je jak vjetar u leđa gurao naprijed. Volimo takva iznenađenja.

Isto tako nas je razveselio susret u Gelibolu. Jednog hladnog jutra Hasan je pjevajući sišao s kola koja je vukao jedan konj. Annemarie je pokušala koristiti svojih malo riječi i na turskom pitala: „Kako ste?“ On s smijao i naučio nas par novih riječi. Njegova radost bila je zarazna. Zanimljivo je da je Hasan bio tako sretan iako je po svakakvom vremenu morao transportirati teške terete.Kako lijepo da ima ljudi kojima njihov posao pričinja toliku radost. Čak i od kratkog susreta cijela okolina može profitirati. Pozitivno djelovanje Hasanove radosti nećemo zaboraviti tako brzo.

Potpuno drugačije djelovanje imao je jedan konj koji je darovan gradu Troji (video). Pomoću lukavstva taj je grad zauzet nakon deset godina rata. Protivnici su u ogromnom, drvenom konju sakrili vojnike i ‚životinju‘ ostavili pred vratima grada. Noću su vojnici izišli iz konja, otvorili gradska vrata i i vojska koja je stajala pred vratima mogla je neometano ući u grad.

Carinici u Grčkoj se ne daju prevariti. Sa sobom nose metar na rasklapanje da mogu izmjeriti koliko se goriva nalazi u automolibu koji prolazi. Postoji odredba koliko se toga smije uvesti. Opet smo naučili nešto novo.

Ponekad smo fascinirani našim otkrićima na rubu ceste. Danas smo npr. promatrali 191 gusjenicu koje su u konvoju putovale (video).

Zahvalno gladamo prema natrag na prvu polovicu godine. Možemo se samo čuditi kako nas je dobri pastir vodio svaki dan!

Srdačni pozdravi iz Turske Hanspeter i Annemarie

www.BaselJerusalem.info

Fotos: http://www.flickr.com/photos/obrist-impulse

Videos: http://www.youtube.com/user/BaselJerusalem?feature=mhum#g/u

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: