Moej ime je anđeo

Februar 7, 2011

Prije dva dana stajali smo u koridoru policijske stanice i pred vratima zatvora čekali smo Teodora. Kako je došlo do toga? Nalazili smo se na putu za Iasmos i taman ušli u neko selo kad se kao iz vedra neba pred nama zaustavilo jedno crno vozilo. Vozač, policajac Teodor, kako smo uskoro saznali, iziđe i upita nas trebamo li pomoć. „Ne“, reče Hanspeter. „Da“, rekla je Annemarie. „Znate li možda postoji li u selu Iasmos mogućnost za noćenje?“ „Ne, ali idite jednostavo kilometar dalje u ovom smjeru do policijske stanice. Tamo se mogu za vas raspitati“. Na tržnici smo još nabavili mandarine i banane i krenuli prema policijskoj stanici. Teodor se iz ureda telefonski raspitao za plan vožnje autobsa, nakon čega je utvrdio da u Iasmosu nema niti hotela niti soba za iznajmljivanje. Uz šalicu kave – u zamjenu za dvije mandarine – saznali smo više o životu policajaca u Grčkoj. Kasnije, kad smo stigli u Iasmos, usprkos svim mračnim prognozama, pokušali smo doći do mjesta za spavaje. Pri tome smo sreli jednu ženu koja je govorila njemački. Odvela nas je do jedne vlasnice dućana. Obje žene nisu vidjele mogućnost da se u selu pronađe krevet. Jedan vlasnik restorana nas je vidio na ulici i pozvao na šalicu kave. Ali on nas je mogao uputiti samo na malu livadu u centru sela kao mogućnost za noćenje. U svakom slučaju, Hanspeteru se ta mogućnost po ovoj ledenoj hladnoći prenoćiti na centralnom mjestu za prezentiranje u selu nije činila privlačna. Na žalost, njegov alternativni prijedlog, da prenoćimo u zatvoru, nije naišao na veliko oduševljenje kod jedinog gosta uz nas, policajca.   

Ne dobrovoljno, i apsolutno nedužni dva muškarca su morala jednu noć provesti u zatvoru koji smo posjetili nekoliko dana prije. Imali su dovoljno razloga da reagiraju bijesom, ljutnjom ili samosažaljenjem. Ali što su ti ljudi učinili? Oko ponoći hvalili su Boga. I to tako glasno da su ih mogli čuti njihovi suzatvorenici. I što je Bog učinio? Potresom je otvorio sva vrata u zatvoru i skinuo okove svih zatvorenika (video). Ova napeta priča stoji u Bibliji (Djela apostolska 16). Za nas je ona postala pouka da i u najtežim okolnostima hvalimo Boga. Želimo učiti još više reći svojoj duši što treba činiti, umjesto da dozvolimo da ona nama dirigira. Drugi stih u Psalmu 103 predivno pogađa bit toga: „Hvali Gospodina dušo moja, i ne zaboravi koliko dobra ti je učinio“. I jedan razlog za hvaliti Boga postoji svaki dan. Evo primjera.

Kratko navečer smo još nevoljko hodali cestom slabog prometa. Malo smo se brinuli zbog munja koje su bile vidljive na otvorenom moru. Jedan hotel smješten malo izvan ruke, koji je Hanspeter pronašao na internetu, bio je na žalost zatvoren i po vremenskoj prognozi morali smo računati sa snijegom. Nismo bili posebno lakomi planirani dan odmora provesti u hladnoći i društvu pasa skitnica. Natrag na glavnu ulicu, i prošlo je 15 minuta dok se u našem smjeru nije provezao jedan automobil. I – kakav dar – zaustavio se! U Grčkoj smo doživjeli i potpuno drugačija iskustva. Drugi dar je bio da je vozač putovao sa svojom ženom, i nije nas samo ostavio pred hotelom, nego se za nas na grčkom raspitao za cijenu. To je sigurno doprinijelo tome da smo dobili sobu samo za 25 eura noć koja ima mogućnost za kuhanje. Tako smo naš dan odmora mogli provesti s omiljenim jelom: povrćem s rižom i ananasom. Kad smo se raspitali za ime kod našeg ljubaznog vozača, rekao je: “Moje ime je Anđeo (Angelo)”. On je to je za nas bio u pravom smislu riječi, I nije nam teško palo zahvaliti Bogu za njegovu pomoć!

Za nekoliko dana – naša brzina varira (video) – doći ćemo do Turske. S još većim naočalama za sunce kao zaštitu od vjetra za oči i rolom kuhinjskog papira za nos koji curi, dobro se snalazimo u hladnoći.

Srdačni pozdrav od dva zahvalna pješaka.

Hanspeter i Annemarie

PS: Sljedeći video zapisi su novi u mreži: Apollonia, Amphipolis, Kavala-Neapolis kao i  Beitrag im Radio Life Channel vom 24. Januar 2011

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: