Vode u izobilju

Februar 1, 2011

Listopad 5, 2010

Krajem rujna prošli smo pješice dugi most prema Veneciji. Sljedeći dan smo se čudili kad smo u židovskom getu susreli jednu ženu pastora sa školskom djecom iz Basela – osobu s početka našeg putovanja. Inače riječ „geto“ nastala je ovdje u Veneciji, nakon što su vlasti 29. ožujka 1516. jednim dekretom zaključili da dozvole stanovati židovskom stanovništvu samo još u gradskoj četvrti blizu ljevaonice (tal.pojam u dijalektu “getto“ = lijevanje).

Kako put do Venecije ne bi nepotrebno produžavali, kratak dio smo preplovili brodom. Pješčane plaže napuštene od turista, od Punta Sabioni su kao iz snova. U svakom slučaju, već smo osjetili i onu drugi stranu putovanja izvan sezone. Kampovi, kao i brojna svratišta zatvorila su svoja vrata, što dosta otežava našu potragu za prenoćištem.

Jednom smo zamolili vlasnika neke zemlje da postavimo naš šator na njegovom području, jer je prenoćište u tom kraju već bilo zatvoreno. Te večeri smo žestoko odbijeni. Mnogi vodeni kanali onemogućili su postavljanje našeg šatora, pa nam nije preostalo ništa drugo nego zaobići veliko ograđeno industrijsko postrojenje i proći još mnoge kilometre pješice. U sljedećem selu ulice su već bile prazne, bilo je mračno i opet smo naišli na zatvoreno prenoćište. Tako je došlo do toga da smo u „la Salute di Livenza“ navečer kasno pokucali na vrata svećeniku, nakon 50 tisuća koraka (Annemarie ima brojač koraka). Bez mnogo ustezanja na raspolaganje nam je stavio prostoriju za omladinu. „Hvala!“, rekli smo i njemu i Bogu, i još jednom bili veseli zbog naših izo-podloga i vreća za spavanje, iako bismo se rado bili odrekli tog dodatnog tereta.

Spontano gostoprimstvo doživjeli smo na jednom seoskom imanju. 70-togodišnja žena je prvi put doživjela da je netko zamoli za mjesto za spavanje u štali. Nakon dobre večere počeli smo zanimljiv razgovor. Naučili smo da se svakodnevno navodnjavanje polja svaki put mijenja nakon 7 dana i 7 sati. Tako seljaci moraju svaki tjedan u različito vrijeme puštati vodu u kanale kako bi došla do njihovih polja. Danas smo u Bibliji čitali „Božji zdenčić ima vode u izobilju“ (Psalam 65,10). Kako dobro da kod njega nismo ograničeni na određene periode.

Vode nam još nikad nije nedostajalo. Dva puta smo smjeli prenoćiti na nogometnom igralištu gdje smo imali na raspolaganju mnogo tuševa. Jednog kišnog dana jedna nam se seljanka smilovala kad smo tražili prenoćište ispod skloništa za strojeve. Ubrzo je poslala svoga sina koji nas je odveo u jednu staru vilu s ništa manje nego tri tuša na raspolaganju. Nekoliko dana kasnije prepušten nam je ključ od stana koji je bio upravo renoviran. Opet smo imali krov nad glavom, pod za naše izolacijske prostirke i – tuš! Ali još više smo se sljedećeg jutra obradovali razgovoru s vlasnikom kuće. U stvari je taj dan trebao s jednim čovjekom postaviti pod. Tijekom noći je netko hitno morao u bolnicu. Kad je vlasnik u jutro došao do nas, lilo je kao iz kabla. Dok smo čekali da se kiša zaustavi, razvio se zanimljiv razgovor o Bogu i prirodi. Dva sata kasnije oprostili smo se i nastavili put po suhom.

Na našem dosadašnjem putu po Italiji – prije svega po danu –  doživjeli smo veliku spremnost za pomoć. Noću je nepovjerenje veće, jer se već na mnogim mjestima provaljivalo. Jedva da postoji kuća koja nije ograđena metalnom ogradom. Dodatno bi naš ulazak u selo izazvao glasno lajanje pasa koje je u svakom mjestu pokazivalo u kojoj ulici se upravo nalazimo. Pojedini psi čuvari još nas uvijek uspijevaju prestrašiti svojim iznenadnim glasanjem iz vedra neba. Usprkos tome, rado prolazimo kroz sela jer upravo tamo dolazi do novih interesantnih susreta.

Srdačan planinarski pozdrav

Hanspeter i Annemarie

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: