Poslanici spremni pomoći

Februar 1, 2011

20.10.2010

„Ne, bura je prejaka. Nikako ne možete dalje“. Upozorenje koje smo u Hrvatskoj čuli više puta. Ovaj vjetar u naletima prošli je tjedan doveo dotle da se cesta morala zatvoriti. „Vi, Europljani, ne možete ni zamisliti kakvu jačinu može razviti ovaj vjetar“, objasnio nam je jedan domaći mladi čovjek. Zahvalni smo što smo u Senju pronašli povoljan stan i već dva dana promatrati grubi jesenski vjetar, kišu i valove sjedeći uz toplu peć. 

Već na granici pozdravili su nas s jednim „Ne!“, nakon što je Annemarie napravila fotografiju. „Dajte mi fotoaparat“, nastavio je carinik, uzeo aparat i baratao njime. „Za to možete dobiti pet godina zatvora“. Bili smo iznenađeni jer zabranu nismo vidjeli, pročitali niti za nju igdje čuli. Hanspeter mu je pomogao obrisati fotografiju. Kasnije, u Rijeci, jedan nam je policajac potvrdio da je ova kazna uistinu određena zakonom. Zahvalni što smo opet dobili kameru i izbjegli zatvorsku kaznu, te nastavili naše putovanje prema jugu. Sjetili smo se mnogih kršćana koji zbog svoje vjere sjede po zatvorima. Ili Josipa čiju priču trenutno čitamo u Bibliji. Bacili su ga u zatvor jer je odbijao učiniti preljub s Potifarevom ženom. Božji putovi vode ponekad kroz tamne doline, ali on je uz nas, daje nam utjehu i snagu na takvim dionicama.

Božju pomoć posebno smo doživjeli u Trstu. U četvrtak smo bili u potrazi za prenoćištem, i saznali da se upravo taj vikend održava godišnja Barcolana-regata sa 1842 jedrilica, i s time jedva neka mogućnost taj vikend u okolici Trsta pronaći plativo prenoćište. Navečer je Hanspeter pogledao je li stigao koji novi mail, i našao ih preko 6000 u pretincu pristigle pošte! Netko nam je svake minute slao mail. Dok se Hanspeter posvetio tom mučnom poslu odjeljivanja ogromne količine ljulja od pšenice, odjednom je naišao na mail poznanika iz Švicarske. Jako nas je razveselilo čuti nešto o njemu, i također što nam je naveo adresu jednog pastora u Trstu. U petak smo posjetili tu obitelj. Rahel, žena pastora koja je iz Švicarske, surađivala je u radu s djecom za našu lokalnu crkvu. Kad smo se popodne htjeli oprostiti s njima dobili su telefonski poziv. Jedan rođak ih nije mogao posjetiti kako je bilo dogovoreno. Iz tog razloga ponudili su nam krevet na jednu noć. Rado smo prihvatili ponudu. U subotu smo krenuli u grad. Kad je navečer postajalo sve mračnije i hladnije prošli smo pored jednog omladinskog hotela. „Ne, prebukirani smo!“, prvo smo čuli. I onda: „Postoji smo još jedna mogućnost: u jednoj 8-krevetnoj sobi s gospodom, i jedno mjesto u 4-krevetnoj sobi s damama. „Hvala, Gospodine“, klicali smo u srcima i prvi put na našem putovanju prespavali noć u odvojenim spavaćim sobama.

Sljedeći dan nam se obratila jedna žena s ulice. Gianna rado planinari i htjela je znati gdje smo putovali s tako velikim ruksacima. Pratila nas je jedan dio i usput objasnila tijek regate. Odvela nas je do cilja gdje smo mogli 56 minuta nakon starta snimiti rekordno uplovljavanje pobjedničkog broda. Još nam je preporučila uzeti put po bivšoj željezničkoj liniji iz Trsta. On nije bio upisan ni na kakvu kartu i imali smo poteškoća u pronalaženju. Na jednoj ulici u kvartu, u susret s mosta dolazio nam je jedan bračni par. Od njih smo saznali da je to bio stari željeznički put koji vodi do Slovenije. Po slikovitom putu smo polako ali sigurno dospjeli do visoravni. 

Predveče smo susreli Maru koja nas je pratila sat do prenoćišta koje ne bismo uspjeli naći sami. Mara se veselila da nakon dužeg vremena opet može govoriti njemački, a mi smo se veselili da nam je Bog taj vikend ukrstio putove s toliko poslanika spremnih pomoći. 

Lijepi pozdrav i srcačno hvala za sve molitve i pomoć u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj. Hanspeter und Annemarie

P.S. Video Rahele i Davida, Barcolana-Regate i vjetra u Hrvatskoj nalazi se na našoj homepage http://www.youtube.com/user/BaselJerusalem?feature=mhum#g/u

Fotografije: http://www.flickr.com/photos/obrist-impulse

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: