Od Stalla do Burgville

Februar 1, 2011

„I ja želim potpisati. Ipak brzo skinite svoju kapu“, rečce George Annemarie na benzinskoj crpki i sekundu kasnije opet stoji uz nas naoružan crvenim flomasterom. Petnaest minuta ranije smo prije te benzinske postaje ugledali tri plastičcne vrećcice i išli ravno prema njima. Budućci da je nakon toplog Božićca opet postalo hladno, htjeli smo iskoristiti odmorište kako bi se obuli nešto toplije. U Makedoniji smo odlučcili prikloniti se lokalnoj tradiciji i proslaviti Božićc 6.siječcnja kao i pravoslavni kršćcani. U grčckoj smo nakon dva dana utvrdili kako nam satovi pokazuju drukčcije vrijeme nego njima. Osim toga, saznali smo da grčcka pravoslavna crkva Isusovo rođdenje slavi većc u prosincu. „Ah, ipak ćcemo hodati i za Božićc, kao i Josip i Marija prije mnogo godina. Uz to, jednostavnije je na cesti kad pored nas tutnji manje kamiona.“ Rečceno, učcinjeno. Vjerojatno su za nas molili mnogi prijatelji jer bi se inačce susret o kojem sada želimo pričcati taj dan vrlo teško dogodio.

Na većc spomenutoj benzinskoj odjednom se pojavila jedna žena na balkonu zgrade. Požurili smo objasniti da želimo napraviti samo jednu brzu pauzu. Ipak, umjesto da nas potjera, došla je dolje i ljubazno nam se obratila na njemačckom. Soumela, tako se dama zvala, bez oklijevanja nas pozva na kavu i „melomakarona“, tradicionalno božićcno pecivo. „Naša ćce se obitelj ubrzo sastati na božićcni objed. Svake godine pozivamo jednog dodatnog gosta. Ove godine dolazi jedan Pakistanac“. Taman je završila rečcenicu, kad je njena kćcer sa djecom stajala pred vratima. U dva sljedećca automobila bili su njen sin Georg i njen brat. Nedostajao je samo prijatelj iz Pakistana. Nakon Georgovog potpisa smo se rastali, stavili ruksake na ramena i krenuli prema sljedećcem gradu. Nekoliko stotina metara kasnije jedan se auto pred nama okrenuo. Vozačceva vrata se otvoriše i Georg nam signalizira da ipak uđdemo. Obitelj ga je poslala da nas vrati na obiteljski objed. Tijekom svečcanog objeda došlo je do zanimljivog razgovora i dodatnih grčckih potpisa na kapu. Nakon obilnog jela izgledalo je da je naš ruksak dobio na težini iako smo naše suhe smokve podijelili s obitelji. Sretni smo jer sljedećci grad nije tako daleko. Tamo na ulazu u hotel susrećcemo par koji se svađda. Stigli smo u sobu i čcujemo kako se svađda glasno nastavlja. I tako može završiti Božićc.

Zahvaljujućci pozivu na objed sutradan smo imali dovoljno kruha kako bi ga mogli za vrijeme jedne pauze podijeliti s mačckom skitnicom (vidi video siehe Video). Hanspeter se zaprepastio kad je u kantu za smećce htio baciti koru od banane. Prilikom otvaranja poklopca, iz smećca su izletjele čcetiri mačcke. Isto tako je Annemarie bila zaprepaštena kad je prije nekoliko dana vidjela mnoge žene kako se daju motivirati od Danijele da se redovito krećcu. (Vidi video siehe Video).

Jedna boca vode uz rub ceste, mogli bi pomisliti, nije ništa posebno. Ali kad stoji potpuno nova, nekorištena, još čcvrsto zatvorena i uspravna, onda je to ipak nešto neobičcno. Još je čcudnije kad se to dogodi drugi dan nakon Božićca, neradni dan. I neshvatljivo je kad netko kaže: „Žedan sam“, i ta ista osoba deset minuta kasnije zapne za takvu bocu vode uz rub ceste. Budućci da smo zbog predstojećcih blagdana kupili više živežnih namirnica, prilikom kupovine pićca htjeli smo uštedjeti na teretu. „Neki ćce kiosk biti većc otvoren“, mislili smo. Ipak, nije bilo tako. Samo deset minuta nakon što je Annemarie rekla da treba frišku vodu, boca je stajala uz rub ceste. Kako god da je ta boca došla tamo, Bog je to savršeno aranžirao. Nikad nismo doživjeli nešto tako. Ovo čcudo je za nas bilo tako posebno i zato što za Božićc Isus stoji u središtu. Isus je za sebe rekao: „Tko u me vjeruje, utažit ćce svoju žeđd“. Isus je drugi dan nakon Božićca našu žeđd utažio dvostruko: tjelesno i duhovno.

Naše novo djelo s cipelama primjer je dojmljivog „timskog rada“ našeg puta. Nakon što je Margrit, sestra od Annemarie, naručcila cipele, Kurt ih je platio. Margit je cipele poslala Nelly, i Nelly ih je spakirala u jednu torbu koju smo ostavili kod Hansa. Svi su napunili cipele korisnim i ukusnim stvarima. Jedan adventski kalendar i slatkiši iz Basela, dar zajednice u Reinachu, takođder su bili tu. Heinz nam je čcak dao i džepni nožićc. Claudia i Edgar su vozili torbu krajem studenog do svoje kućce u Kyparissii gdje su nam ponudili i odmor u svojoj vili, više dana kako bi se odmorili od puta. Unaprijed smo se toem veselili. To nam je dalo nam potrebnu snagu da i posljednje napore svladamo i idemo ravno prema cilju. Znali smo takođder da svima koji su nam nešto darovali iz Kyparissia želimo poslati račcune za porez i račcunali smo s time da ćcemo tamo morati kupiti neki jeftiniji printer. Ali i to je većc bilo riješeno. Edgar nam je ponudio preko e-maila da koristimo njegov kompjuter i pisačc ako trebamo. Sad se nam čcak i tehničcka pomagala koja smo trebali bila na raspolaganju. Bog se opet divno pobrinuo za nas. Nismo rekli ne kad nam je na jednu noćc ponuđdena štala, ali smo takođder rekli da pauzi i odmoru u Burgvilli. Od štale do vile – s Bogom život ostaje zanimljiv i pun promjena.

Srdačcno hvala svima koji na razne načcine sudjeluju u „timskom radu“ našeg putovanja od Basela do Jerusalema! Kad bismo sve nabrojali, imenima bismo popunili nekoliko stranica. Mnoge molitelje čcak osobno ne poznajemo. Najkasnije u nebeskom Jeruzalemu ćcemo se vidjeti. Većc se tome veselimo.

Hanspeter und Annemarie

P.S. Srdačcno se zahvaljujemo za sva povratna javljanja i mnoge pozdrave za Novu godinu. Lijepo da su ovim putovanjem ohrabreni mnogi. Zahvaljujemo Bogu za to! Većc zagrijavamo naše cipele da šok na bude prevelik za naše noge sredinom siječcnja. Za dva dana opet ćcemo napustiti Burgvillu i putovati preko Korinta za Atenu i Solun.

Fotos: http://wp.me/pVEOp-2j

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: